Menü Bezárás

A „Verba Docent” projekt

karriero.hu

A Karriero.hu honlapot a „Felnőttképzés az egészséges életmód és a fenntartható környezet területén” (Verba Docent) projekt keretein belül a Körös-Maros Vidékfejlesztési és Ökogazdálkodási Alapítvány hozta létre és működteti elsősorban a román-magyar határmenti régióban élő álláskeresők elhelyezkedésének elősegítése érdekében. A karriero.hu honlapra ezen térségben működő cégek és szervezetek részéről lehet álláshirdetéseket feladni. A hirdetések magyar és román nyelven is olvashatók. Az álláskeresők különböző szűrők segítségével megtalálhatják a számukra legideálisabb ajánlatokat.

A „Verba Docent” projekt

Az Interreg V-A Románia-Magyarország Program 2014 és 2020 között támogatja a román és magyar régiók civil szervezetei és intézményei közti együttműködéseket. A Program ROHU-380 azonosító számú Verba Docent projektjének fő kedvezményezettje az aradi székhelyű Excelsior Egyesület, magyarországi konzorciumi partnere a gyulai Körös-Maros Alapítvány. A projekt költségvetésének összege 2.987.502 euró; melyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) 2.539.377 euró összeggel, valamint Magyarország és Románia 353.205 euró összegű nemzeti társfinanszírozásával támogat.

A 2019. március 1. és 2022. december 31. között megvalósuló projekt célja a foglalkoztatás javítása és a határon átnyúló munkaerő-mobilitás elősegítése elsősorban Arad és Békés megyében.

Célunk elérése érdekében képzéseket, tanfolyamokat és állásbörzéket szerveztünk oktatási intézmények és munkáltatók bevonásával a hátrányos helyzetű munkakeresők részére. Térítésmentes lehetőséget biztosítottunk olyan, államilag elismert szakmák megszerzésére, amelyekkel jó eséllyel el is tudnak helyezkedni a régióban. 2020-2022-ben az alábbi képzéseket valósítottuk: Állatgondozó, Aranykalászos gazda, Fejőgépkezelő, Háztáji zöldségtermesztő, Informatika (ECDL), Mezőgazdasági gépész, Mezőgazdasági vontató tanfolyam, Román és angol nyelv, Sörgyártó, Targoncavezető, Zöldség és gyümölcs feldolgozó, Kerti munkás, Élelmiszer eladó.

Négy helyszínen 2021. augusztus és szeptember folyamán állásbörzéket szerveztünk több mint 200 munkakereső és 25 cég részvételével.

 

Oktatási központokat hoztunk létre Gyulán és Aradon, ahol a tanfolyamok egy része zajlott, illetve szállást biztosíthattunk a kurzusokon résztvevők számára.

A Körös-Maros Alapítvány

A Körös-Maros Vidékfejlesztési és Ökogazdálkodási Alapítvány a Körös-Maros Biofarm Kft. alapítói vagyonából jött létre 2003-ban a cég illetve tulajdonosainak karitatív és közhasznú céljainak megvalósítása érdekében Gyula Gyulavári városrészén.

Az Alapítvány alapító okiratában az alábbi célok szerepelnek:

Fenntartható mezőgazdasági termelés, ökogazdálkodás elterjesztése, ökogazdák termelés-szervezésének, marketingjének támogatása, szolgáltatások ökológiai gazdálkodást folytatók részére, kísérleti eredmények elterjesztése, hátrányos helyzetű csoportok munkalehetőségeinek feltárása, tapasztalatcserék és tanfolyamok szervezése, a gyulavári kúria megmentése, kulturális értékek megőrzése és elterjesztése.

Az Alapítvány egyik kiemelt feladata az oktatás, képzés, melynek érdekében több alkalommal ökológiai gazdálkodással, természetvédelemmel, fenntarthatósággal kapcsolatos képzéseket valósított meg elsősorban Európai Uniós pályázatok forrásai segítségével.

A gyulavári Wenckheim-Almássy kastély felújítása is ROP 1.1.3 program keretében történt 2004-2007 között, és azóta Gyulavári Kastély Látogatóközpont néven kiállítóhelyként, kulturális központként üzemel, a Gyulavári településrész közösségi programjainak fontos színterévé vált minden korosztály számára.

Az aradi Excelsior Egyesülettel 2012 óta valósítunk meg sikeresen európai uniós projekteket a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, oktatás, iskolás gyermekek szemléletformálása témakörében. 2015-ben a gyulavári kastély parkjában X-Park néven természetvédelmi élményközpont és Zöld Iskola jött létre, mely változatos szabadtéri rendezvények ideális színtere.

hu_HUMagyar